Sidor

måndag 26 mars 2012

Betyg: Nigellas kök: recept från hemmets hjärta av Nigella Lawson

Igår var det dags för Kokboksklubbens tredje träff. Sen vi träffades förra gången i januari har vi hunnit förkasta en bok och välja en ny att laga ur, den vi skulle utvärdera, nämligen Nigellas kök. Den här gången testade vi ett lite annorlunda upplägg. Vi bjöd med våra familjer (totalt sex vuxna och tre barn) och förberedde mer av maten i förväg, eftersom vi förutsåg att det skulle bli lite rörigare med så många personer inblandade. (Särskilt de små). Det här formatet var mycket trevligt, och på något sätt rätt passande för just Nigellas kokbok, men vi bestämde ändå att nästa gång ses vi utan familjer igen för att bättre kunna koncentrera oss på själva utvärderingen.


Maten den här gången bestod av Kryddiga korvbiffar till förrätt, en rätt som låter rätt bedrövligt men smakar gudomligt (det här var nog min personliga favorit från kokboken faktiskt). Biffarna är gjorda på salsiccia och smaksatta med chili, ingefära, vitlök, Coleman's senapspulver, vårlök och kanske något mer som jag har glömt bort. Lindas in i salladsblad med färskpressad lime över när de ska ätas, enkelt och gott. Till huvudrätt åt vi fantastiskt goda Lamm (Erika hade även den här gången beställt finkött, win!) med rosmarin och portvin som vi serverade med haricot verts och stekta gnocchis (som vi fastnat för tidigare) och till efterrätt choklad- och limepaj.




Nog om maten, vad tyckte vi om Nigellas kök då?

Erika lagade överlägset flest rätter, 10 stycken.
Karin lagade 7 och Elisabeth 3. Totalt 20 recept, inte så illa.

PLUS
  • Bra recept på vardagsmat. Det går snabbt, är lättlagat, med få och okomplicerade ingredienser. Erika har utvecklat resonemanget här.
  • Ett extra plus för expressregistret där man kan hitta alla rätter som går på under 30 minuter att tillaga.
  • Man känner av Nigellas personlighet genom hela boken, det är konsekvent och känns genuint på det viset, inte en massa ängsligt sneglande på aktuella mattrender.
  • Upplägget kring hur man tar hand om rester (framför allt i kycklingreceptet) är riktigt användbart.
MINUS
  • Ett stort problem med kokboken gäller layouten. Bilderna är tråkiga, textsjoken är massiva, rubriker för att lätta upp dessa förekommer nästan inte.
  • Dessutom, och egentligen värre, försvårar layouten och upplägget användandet av boken. Kapitelrubrikerna är otydliga (t ex Kökets bryderier och Kökets trevnad), man vet inte riktigt vad kapitlen egentligen innehåller. Många beskrivningar är onödigt långa och omständliga, och i något fall har vi hittat direkta fel. (Vi vet inte riktigt om problemet ligger i ursprungstexten eller om det är problem med översättningen).
  • Ett annat exempel på hur layouten inte stödjer användandet är hur ett recept är uppdelat mellan olika uppslag, med beskrivningen på ett uppslag tillsammans med bilden på ett annat recept. Förvirrande.
  • Vi tycker inte heller att man riktigt har lyckats få fram Nigellas tv-personlighet i layout och design.
  • Slutligen känns vissa recept, ingredienser och även bilder lite väl brittiska för oss, t ex spagetti med marmite och grillad fläsksvål med äppel- och senapssås.
Betyg
Erika gav boken betyget 3
Det gjorde Elisabeth också. (Men layouten fick en 2:a).
Karin gav betyget 2.


Bästa rätt glömde vi utse, men vi var alla tre väldigt förtjusta i hela menyn under själva träffen.

Sämsta rätt utsåg vi egentligen aldrig formellt, men utan att ha provat den var vi alla tre väldigt skeptiska till Spagetti med Marmite. Eugh!

Nästkommande period kommer kokboksklubben att ta sig en en vegetarisk matlagning, något vi alla tre känner att vi vill förkovra oss i. Boken vi kommer att laga är ur Grönt: välja, hantera, tillaga. Återkommer som vanligt med rapporter när boken har anlänt.

/Karin

4 kommentarer:

  1. Men vad har hänt med bilderna? Ser de inte väldigt oskarpa och rentav risiga ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör ett försök att korrigera detta. Ibland blir det så här med blogger och de verkar ha en dålig period just nu (vilket jag noterat i min andra blogg). Men ibland är det ett annat jox som jag nu alltså ska testa att fixa!

      Radera