Sidor

måndag 11 augusti 2014

Mina misslyckanden, del ett: Fizzy Orange Soda

Under den här sommaren har jag nästan älskat ihjäl den här kokboken. Den här rekordvarma sommaren hade inte alls blivit lika härlig, eller välsmakande och svalkande i alla fall, om jag inte hade haft Soda, lemonad och snacks vid min sida. Salty Lemonade har varit den stora favoriten och jag kan inte ens räkna efter hur många kannor sådan jag har gjort och druckit. Och den hemmagjorda ginger alen i romdrinken Fidel Castro – jag säger bara YUM!

Ett par missöden har jag dock haft. Först var det när jag skulle öka svårighetsgraden en aning och jäsa en egen soda, apelsinläsk skulle det bli för att vara exakt. Detta eftersom jag är helt tokig i apelsiner och läsk och tycker att Orangina är bra men skulle kunna vara snäppet ännu bättre = denna, trodde jag. Problemet var några: först och främst så jäste den inte så snabbt som instruktionerna sagt. Istället för 1-2 dagar tog det 3-4 innan petflaskorna som man ska trycka ihop bucklade ut sig av jäsningen.

Sen smakade den inte så bra. Den blev aldrig tillräckligt kolsyrad och eftersom jag inte silade bort fruktkött eller det rivna skalet så blev allt lite väl bittert.

I just Fizzy Orange Soda-receptet är det dessutom ett tryckfel. Istället för 1,5 dl vatten som det står i boken att man ska addera efter ett uppkok ska det adderas 1,5 LITER vatten. Kanske var det detta typo som gjorde att jäsningen blev lite knasig? Hur som helst så upptäckte jag felet när jag skulle hälla upp drycken i flaskor och eftersom författaren finns på instagram så ställde jag frågan i hennes feed och fick ett snabbt svar: liter skulle det vara, inte deciliter. Proffsigt!

Hur det nu var så kom jag av mig lite med att öka ambitionsnivån. När jag nu skriver om detta misslyckande känner jag dock suget att prova igen. Kanske får det bli så? Kanske finns det någon annan som vill testa? Här kommer receptet:

Fizzy Orange Soda

Blir ca 3 liter

3 dl + 1 1/2 liter vatten
1 1/2 dl strösocker
2 dl färskpressad citronjuice + skal från 1 citron
8 dl färskpressad apelsinjuice + skal från 4 apelsiner
1/2 krm flytande champagnejäst
 1. Koka ihop 3 dl vatten och sockret i en kastrull. Blanda med citrusjuice, -skal och resten av vattnet i en stor bunke. Låt svalna. (Kommentar: det står inte här om man ska riva skalet eller inte. Kanske blir det godare om man hyvlar av skalet isf finriva som jag gjorde?)
 2. Tillsätt jäst och blanda ordentligt så att jästen sprids i hela vätskan. Fyll två stycken pet-flaskor (1 1/2 liters), se till att det finns cirka 5 cm luft i flaskhalsen. Tryck till flaskhalsen så att den blir bucklig och sätt på korken. Låt jäsa i rumstemperatur 1-2 dagar.
 3. När plasten i flaskan har vecklat ut sin buckla och känns hård och spänd är sodan tillräckligt kolsyrad. Ställ i kyl för att avstanna jäsningen.

2 kommentarer:

 1. Jag har inte kommit till skott än, men jag ska definitivt testa det, nu när jag införskaffat allt som behövs. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också sugen att testa igen men kommer inte till skott. Det känns som att det är dags att byta kokbok snart!

   Radera