Sidor

måndag 4 augusti 2014

Citronsoda - läsk med jäst!

Som mitt första inlägg i Kokboksklubben, mycket hedrad av att bli inbjuden till detta coola gäng katter, kommer här Citronsoda. Bilden i boken ser förödande läskande ut och det första jag gjorde när vi bestämt bok var att springa och köpa flytande champagnejäst. Det visade sig var lite svårt att få tag på. Tove skriver i boken om var man kan beställa produkterna, men ivrig som jag var tog jag ett varv runt Stockholm och hittade flytande jäst på Essensespecialisten på St Eriksgatan 53.



Citronsoda ca 3 liter

3 dl + 1 1/2 liter vatten
2 dl strösocker
6 dl färskpressad citronjuice
Skal från 3 citroner
1/2 krm flytande champagne- eller ciderjäst

Koka ihop 3 dl vatten och socker i en kastrull. Blanda med juice och skal och resten av vattnet. låt svalna. Tillsätt jäst och blanda ordentligt. Fyll två stycken stora PET-flaskor. Se till att det finns ca 5 cm luft i flaskhalsen. Tryck till flaskhalsen så att den blir bucklig och sätt på korken. Låt jäsa i rumstemperatur 1-3 dagar tills plasten har vecklat ut sin buckla och flaskan känns spänd. Ställ i kyl för att avstanna jäsningen. Förvara i kylen högst 4 veckor.

Jag har stort förtroende för Tove Nilsson, har följt henne ett tag och tycker att hon är en duktig kock. Flera av recepten i boen är riktigt bra, men jäsning med jäst gör att man får en liten, liten bismak av just jäst. Jag ville vänta med det här inlägget tills dess att jag gjort Fizzy Orange Soda också ( kommer i annat inlägg!) och upplevelsen var samma. Den närmaste beskrivningen jag kommer är c-vitamintablett med citronsmak, som förvisso är väldigt god, men kanske inte riktigt motsvarar förväntningen efter att man sett den fantastiska bilden i boken.... En annan sak jag har lite svårt för är den mängd fruktkött det blir i drycken. Jag kommer på mig själv att sila fruktköttet genom tänderna när jag dricker. Det är klart att man kan reglera det själv.
Ett annat tips i sommartider och landställetider är att ta med sitt laserslipade rivjärn, så mycket roligare allt blir då..!

1 kommentar:

  1. <3 Laserslipat rivjärn <3
    I övrigt håller jag med om att den här egenjästa sodan inte alls blev så bra som jag hade hoppats på. Jag har inte bloggat om det än men ska göra det. Jag valde att göra apelsinvarianten och nja. Nej, då gillar jag allt det andra som jag provat tusen gånger mer!

    SvaraRadera