Sidor

lördag 8 februari 2014

Betyg - United States of Cakes

Då jag är Kokboksklubbens självutnämnda dessertdrottning så föll det då på min lott att skriva ihop en summering av våra tankar kring vår senaste bok. Åsikterna har varit lite upp och ner hos mina kollegor och kanske inte idel glada miner kring recepten och bokens utformning. Lite för många bilder på författaren, lite för mycket av alla ingredienser ... Jag själv tyckte det var lite dåligt med generella tips. Jag gillar när författare bjussar lite extra på små tips som gör själva bakandet lite lättare. T. ex hur länge håller sig cupcakes i kylen om du vill göra dom i förväg till ett kalas? Hur förvarar man cakepops? Såna saker.

Sen var bilderna på bakverken är inget annat än fantastiska. De är ursnyggt stylade och ser otroligt smarriga ut. Generellt känns hela utformningen på boken modern och fräsch. Men vi har som sagt funderat lite på alla dessa bilder på författaren. Om man bortser från själva laddningen i bilderna (som ju inte var liten om man säger så), så finns det vissa likheter med Morberg där han står och ska se macho ut på var och varannan sida. Hur stort intresse har kokboksköparen av det egentligen? Vi väljer en kokbok för att vi är intresserade av mat, inte för att det är en "idol" som har gett ut den. Men samtidigt gissar vi att det här egentligen bara följer en logik som hänger ihop med den kändisfixering som vi har runt i kring oss i dagens mediala samhälle. Kända personer säljer, vad det än må vara. Och det är tydligt att man vill skapa en karaktär av Roy i denna kokbok.

Så – den här boken har varit med oss en tid nu. Över två månader har vi fått klämma och känna. Och baka. Vad tyckte vi?


ANTAL BAKADE RECEPT: Erika bakade 6 recept, Elisabeth bakade 8 och Karin 2.

PLUS
  • Bra kapitelindelning och det är lätt att följa recepten. 
  • Snyggt foto - på bakverken alltså! 
  • Roy uttrycker en stor bakglädje i sina recept och texter.
  • Man blir sugen på att baka och bjuda in till kalas av att bläddra i boken!

MINUS 
  • Lite väl många bilder på författaren 
  • Bakverken var smakmässigt lite väl söta och mastiga. Nu är det ju en amerikansk kokbok så detta är väl egentligen vad man bör förvänta sig. 
  • Karin hade problem med att hon inte har varmluftsugn och att det var det i alla recept. (Nu såg hon att det faktiskt står i förordet hur man ska göra om man har vanlig ugn, men det där läser man väldigt sällan, sån info bör nästan finnas i anslutning till recepten, eller åtminstone inte i löptext längst ner i ett förord). 
  • Något absurda proportioner ibland? Tex innehöll Roys Chocolate cheesecake nästan ett KILO philadelphiaost plus 300 gram socker, tre ägg och en äggula, 250 gram mörk choklad (och ytterligare 100 gram mörk choklad som dekoration). Samt två deciliter vispad grädde på toppen. Eller hans nutella cupkakes där hälften av frostingen hade räckt gott och väl: För 12 cupcakes hade man 250 g smör, 150 g choklad och 100 g nutella (plus 150 g florsocker). Det är alltså 50 gram frosting per muffin. Mät upp 50 gram på ett smörpaket så förstår ni orimligheten i detta.

BÄSTA RECEPT:
Erika: Nutella cupcakes nomnomnom. (Förutom det där med frostingen.)
Elisabeth: Geneva Cookies - mums!
Karin: Cheesecake in a jar var riktigt gott faktiskt

SÄMSTA RECEPT:
Erika: Mår fortfarande illa av bara tänka på hans mastiga Chocolate cheesecake.
Elisabeth: Salted Caramel Chocolate Tart. Jag vet inte hur mycket det berodde på att jag kanske inte lyckades med receptet. Men nä. Inte så god.
Karin: inget av de två jag gjorde var egentligen dåligt

BETYG (skala 1 - 5, där 5 är högst):
Erika gav betyget 2 Elisabeth gav betyget 4 Karin gav betyget 3

/Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar