Sidor

tisdag 8 november 2011

Betyg: Mina smaker från Provence, Danyel Couet


Välkomna till Kokboksklubbens första utvärdering. En grådaskig onsdagskväll träffades vi hemma hos Erika för att laga mat ur Danyel Couets kokbok Mina smaker från Provence. Och för att älta älta ÄLTA våra upplevelser under månaden.

Utvärderingen består av fyra delar.
1. Först anger vi våra plus och minus till kokboken.
2. Sen räknar vi ihop antalet recept vi lagat ur kokboken. Överstiger den siffran sex-åtta har vi nått över snittet för hur många recept man brukar laga ur en kokbok (som enligt Lotta Lundgren är tre till fyra. Det har hon sagt i Landet brunsås).
3. Vi korar bästa respektive sämsta recept. Helt subjektivt.
4. Till sist ger vi ett gemensamt betyg för kokboken (betygsskalan sträcker sig mellan 1-5).

Okej. Då kör vi.

PLUS:
  • Goda, fina smaker på allt vi lagat (nåja, nästan allt).
  • Kokboken innehåller väldigt fina och lockande bilder.
  • Det här känns verkligen som provencalsk mat. Det här är en nischad kokbok där Danyel inte kompromissat med ingredienserna och försvenskat recepten. 
  • Det är också en kokbok som verkligen bjuder upp till matlagning. Man känner sig huslig och redig när man styckar och confiterar och hackar och rör ihop de små mästerverken.
  • Det är kort sagt en bra kokbok för helgmat när man har tid att laga och njuta av maten.

MINUS:
  • Skitnödig ingredienser. Eller vad sägs om espelettepeppar, charantasimelon, Rove de Garrigue (små färska getostar) och esdragonvinäger?
  • Dyra ingredienser som dessutom är svåra att få tag på. Till exempel innehåller recepten märgben, tonfisk, oxrevbensspjäll, vildsvin, confiterade anklår, vaktel eller lammstek. Karin hade problem att få tag på pastis och lavendelhonungen (till efterrätten Fåryoghurt med lavendelhonung och valnötter) gick inte att hitta. Inte i Farsta i alla fall.
  • Rätterna tar lång tid att göra. Oxgrytan ska koka minst 1 1/2 timme, Bouillabaissen innehåller 25 ingredienser och en massa moment så klart. Priset tas dock av Vaktel med gröna oliver och plommon som tar 4 veckor att göra! Detta eftersom rätten innehåller confiterade citroner som tar just 4 veckor att stå till sig.
  • Bland huvudrätterna är endast ett recept vegetariskt.
  • Det är också lite märkligt (och tråkigt) att en så känd och etablerad kock använder sig av råvaror som är utrotningshotade så som tonfisk, uer och scampi.
  • Man kan inte tänka "vad är jag sugen på ikväll?" utan rätterna kräver planering både när det gäller inköp och tillagningstid.
  • Vi saknar också serveringsförslag till rätterna. Det har Erika skrivit om här, och Karin här.
  • Och vissa moment hade gärna fått förklaras! I Confiterad lammstek står det att man ska täcka formen med plastfilm innan man steker den i ugnen i 5 timmar (inom parentes: FEM TIMMAR! jaja anyhow) vad menar Dayel här? Vad är det för en plastfilm? Karin hade också problem med att koka mandelpotatisen som ju kräver viss teknik. Det hade väl kunnat stå med? Samt lite kort information om hur man rensar och tvättar musslor – det kanske inte alla vet?
  • Den innehåller inte några direkt roliga eller inspirerande efterrätter.


ANTAL LAGADE RECEPT: 12 (2 förrätter, 5 huvudrätter, 3 tillbehör, 2 efterrätter)


BÄSTA RECEPTET: Musslorna (tyckte vi alla tre)

SÄMSTA RECEPTET(N): Kyckling rôti med apelsin och fänkål (Erika), Köttgryta från Camargue (Karin) och Chokladmousse med olivolja (Elisabeth).


BETYG: Mina smaker från Provence får betyget TRE av Kokboksklubben. Det skall dock sägas att vi inte var eniga utan att betygen fördelades 2, 3, 4 med snittet 3 alltså.

2 kommentarer:

  1. Vilken bra bloggidé.

    Jag har bara två frågor:

    1. Vad är skillnaden på rätter och recept - som i lagade rätter och lagade recept?

    2. Vilken är betygsskalan? 1-5?

    SvaraRadera
  2. Bra och rimliga frågor. Jag förtydligar i texten!
    1. Lite luddig skillnad som jag måste fundera på (vad är det man vill veta? Antalet lagade recept är ju det roligaste att veta - det säger en del om "inspirationsnivån" eller användarvänligheten?).
    2. Ja! 1-5 är betygsskalan.

    SvaraRadera