Sidor

fredag 28 juni 2013

Special ribs

Revben är ju ett måste nu i grilltider, och när vi skulle ha gäster passade detta receptet perfekt.
Det är författarens personliga recept som hon tydligen lagar om och om igen, och det kan aldrig bli för mycket för det tar alltid slut :)

Så blev det nästan för oss också. Oj vad dom gick åt!

Detta receptet kommer vi definitivt laga igen.

En väldigt smart sak var att man ska koka revbenen i ugnen i cirka 1,5 timme (jag älskat saker som lagas i ugnen). Vanligtvis kokar jag revben i gryta men det här gick ju minst lika bra!
Glacen innehåller bland annat ostronsås, fisksås, kanel och sweet chili-sås, och det blir en alldeles lagom hetma och sötma.
En sak som jag dock saknar är serveringstips. Vad äter man till?
Vi serverade med grillade majskolvar och lite klyftad potatis.



Musslor à la thai

Första receptet vi skulle testa ur nya kokboken var de thaiinspirerade musslorna. Kort kan man säga att det är en kokosmjölksoppa med musslor.
Väldigt gott!

För mig har det inte varit så krångligt att hitta ingredienser till de recept jag vill testa, jag har väl helt enkelt andra favoriter än mina bloggkollegor.
Fisksås, citrongräs och currypasta gick helt enkelt att hitta på min butik här i Hökarängen. Perfekt!

Jag och min man älskar musslor, och lagar ganska ofta moules marinee. Det är snabbt och väldigt gott, och känns lite lyxigt.
Sen älskar jag smaker som koriander, ingefära och kokosmjölk, så detta receptet blev jag med en gång sugen på att testa.
Vilken jackpot! Rätten var lite krångligare än en "vanlig" moules men väldigt gott!




torsdag 27 juni 2013

Karré med kimchismör

Alltså den här rätten. Den. Här. Rätten. Oj vad jag kommer att göra den tusen gånger i sommar. Eller, det är väl snarare marinaden som jag kommer att göra minst en gång i veckan när jag har tillgång till grill. Så enkel och så god! Soja, socker, sesamolja och den där chilistarka pasten som man brukar få till koreanska rätter. Passade fantastiskt bra till karré. Och lyssna på det här sympatiska: när man plockat upp köttet ur marinaden använder man det som blir kvar till att glasera sina favoritgrönsaker. En mycket god rätt som jag alltså har planer på att föräta mig på under sommaren. *längt*

/Erika

Koreanska burgare

Så. Efter att ha gjort en ny sats med kimchi och låtit den stå och dra till sig i kylen någon vecka eller så (orkade inte vänta de rekommenderade två veckorna för jag ville så gärna komma igång) har jag nu lagat mina första koreanska rätter and I love!

Först gjorde jag koreanska burgare som serveras med rödkålsslaw och kimchimajonäs. Egentligen skulle det ha varit chilipotatis till med här hemma blev det ett moment för mycket. Burgarna smaksätts med soja, farinsocker, vitlök och sesamolja och trots att det är så få ingredienser blev det en riktigt smakbomb. Slawen som både innehåller fisksås, färsk ingefära och det här koreanska chilipulvret blev också mycket smakrikt. Inte alls så där lent och kladdigt som en klassisk cole slaw utan mycket mer ... asiatiskt.

Och allt blev urgott. Enda nackdelen var att kålsalladen blev för salt. Den innehåller både 1 tsk fisksås, 1 tsk av chilipulvret som också innehåller salt SAMT två tsk salt. Detta på ett halvt litet rödkålshuvud säger väl sig självt att det skulle bli megasalt. Och i min smak alltså översaltat.

Kimchimajonäsen var majonäs med hackad kimchi och lite sesamolja. I sammanhanget blev den blek men det kan ha berott på min iver och att jag inte låtit själva kimchin stå och frementera till sig så mycket som den borde?

Jag har alltså två tips till er som tänker laga den här rätten:

1. Dra ner på saltet i rödkålsslawen. Skippa de där två teskedarna salt skulle jag säga till och med.

2. Köp färdig kimchi om du inte har tålamod att vänta på din egen. För det som låter så gott, och borde vara så gott och enkelt blev som sagt lite väl blekt.

/Erika

söndag 9 juni 2013

Fråga om kimchi

Jag håller alltså på att göra Jennies kimchi. I receptet står det att satsen ska stå ute i rumstemperatur i två dygn för att sätta igång fermenteringen. Sen ska den "bubbla" och då ska den in i kyl för hållbarhetens skull.

När jag åkte ut till landet i torsdags hade den inte börjat bubbla (trots att det gått två dygn) och jag glömde att ställa in den i kylen.

Så nu har den alltså stått ute i rumstemperatur i ... nästan en vecka. Den bubblar inte än.

Frågan är: ska jag kasta den? Eller ska jag vänta in bubblandet? Något måste ha gått fel här eller hur?

/Erika

onsdag 5 juni 2013

Kimchi in the making

Sedan en och en halv dag tillbaka har jag en sats med kimchi på fermentering. Detta att man hackar ner tio räkor i salladsblandningen och låter allt stå ute i rumstemperatur i minst två dygn (tills det ska börja bubbla) känns helt ärligt "sådär". Sen när vill man äta crappy seafood liksom? Men jag antar att det är just räkorna som sätter fart på hela jäsningen?

Lite information runt det här hade jag gärna haft i receptet. För just nu känns det som att jag håller på att kreera en riktigt rejäl mag- och tarmrensning om ni ursäktar mitt raka och ärliga tänk?

/Erika

måndag 3 juni 2013

Ingredienserna igen

Nu börjar det se bättre ut på ingrediensfronten. I onsdags hade jag äntligen vägarna förbi Luntmakargatan i Stockholm där Korean food ligger. Av den mycket trevliga damen som jobbade där köpte jag koreanska glasnudlar (dangmyun), två sorters röd chilipasta (gochujang), sesampasta (ssamjang), butikens egna kimchi (win!) samt dessutom vad som verkar vara en koreansk variant av panko (alltså japanskt ströbröd).



Jag köpte rejäla förpackningar så att det ska räcka till Erika och Elisabeth också, nu måste vi bara få till någon gång då vi kan ses och byta ingredienser med varandra. Förresten så inser jag när jag nu kollade på Erikas inlägg om ingredienser att 1) jag har missat att köpa koreanskt ris (men det kanske kan funka med det japanska jag har) och 2) jag tror att Erika också har köpt gochojang redan, för den där burken ser ju väldigt bekant ut.


/Karin

Pilgrimsmusslor med sparris och salladslök

För att fira vår lyckade flytt bestämde jag mig för att laga en första rätt ur Jenny Walldéns Smaker i mitt hjärta till söndagsmiddag igår. Pilgrimsmusslor med sparris och salladslök är egentligen en förrätt ur sektionen öst möter väst i havet men jag valde att göra den som huvudrätt för att riktigt lyxa till det. Det var nog inte ett så klokt beslut.

De första tuggorna var ljuvliga. Det sötsalta från ostronsås och honung möttes fint i spänsten i de snabbt stekta sparrisarna, löken och pilgrimsmusslorna. Men redan efter att par tuggor blev allt lite ... enformigt? Nästan smaklöst faktiskt märkligt nog.

Jag har en del invändningar mot både rätten som sådan och mot beskrivningen i boken. För nog är det märkligt att pilgrimsmusslorna inte ska saltas vid stekning? Visserligen adderas sälta i redan tidigare nämnda marinad men att steka något utan salt gör att smaken blir lite fadd. Men allright, det kan vara bara jag som tycker så. Saltoholist som jag är. Sen undrar jag lite vad som hände med enokisvampen i beskrivningen. Den har liksom fallit bort i själva receptet. Det står hur man ska laga ersättningssvamparna men inte originalråvaran. Och om man inte vet hur sesamfrön ska rostas så får man inte veta det här heller.

Dessutom saknas det något rent smakmässigt. Syra, sälta ... kanske något med sting? Något med fräschör? Kan hända skulle denna saknad inte infinna sig om jag hade serverat den som tänkt: som en förrätt. Och det här att jag inte hittade salladslök utan fick nöja mig med purjolök (och att min ersättningssvamp shiitaken hade hunnit mögla) bidrar säkert också.

Allt som allt. Inte jätteimponerad. Men inte heller avskräckt. Inte det minsta. Jag ser fram mot att laga nästa rätt.

/Erika