För några veckor sedan gjorde jag den här ljuvliga paprikagrytan/röran. Så här skrev jag i min andra blogg om det hela:
När vi var på Kreta åkte vi upp i bergen
till ett litet ställe som bara serverade mat enligt slow foodfilosofin.
Det vill säga att maten tillagades långsamt och intogs långsamt. Till
filosofin hör säkert också att maten är lokalt producerad osv. Det var
den i alla fall där, och det var en helt igenom ljuvlig måltid. I Grön mat Vegetariskt varje dag från River Cottage hittade jag ett recept som påminde mig om den där lunchen. Det är
en nordafrikansk paprika- och tomatgryta som kokas länge. Först ska
löken, bara löken, fräsa försiktigt i 10 minuter, sedan adderas paprika
för ett stilla stekande på minst 20 minuter. Till sist tillsätter man
tomater som ska puttra svagt i ytterligare 15 minuter. Och sen ska
grytan in i ugnen i 10 minuter till!
Resultatet blir en nästan overkligt smakrik rätt som passar helt perfekt som helglunch. Eller frukost, som en vän tipsade om på Instagram.
Som jag förstår det finns den här rätten i lite olika varianter både i
Italien, Nordafrika och Israel (och säker på fler ställen). Den äts med
bröd och under lång tid.
På en filosofisk not vill jag tillägga detta: Att koka något så här
länge gör något med människan. Jag som är van vid att vilja att all mat
ska gå snabbt snabbt SNABBT att laga kom tillbaka till något väldigt
lustfyllt i denna enkla rätt. Med risk för att låta lika flummig som
fjantig så kändes hela tillredningen ursprunglig på något vis.
Om ni vill testa att laga den här rätten så har jag fulskrivit in det här.
/Erika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar